
TEMEL İHTİYAÇ DERNEĞİ
Bir taraftan israfı önleyerek, gezegenin önemli sorunlarından birine çözüm olmaya çalışırken; diğer taraftan insanların temel ihtiyaçlarına adil ve eşit şekilde ulaşabilmesi için çalışmalar yürüten ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşuyuz.
2010 yılında kuruluşumuzdan bu yana, israf ve yoksullukla mücadele ediyoruz. Gıda bankacılığının dünya genelinde açlık ve yoksullukla mücadelede önemli bir araç olduğuna dair bir anlayışla Türkiye genelinde faaliyetlerimizi genişletiyoruz. İsraftan kurtarılan fazla gıda, temiz ürünler ve giysilerin, desteklediğimiz gıda bankalarının rafları aracılığıyla yoksulluk sınırında veya altında yaşayan ailelere ulaşmasını sağlıyoruz. Bu aşamada, Türkiye’nin 7 bölgesine yayılmış Gıda Bankacılığı Ağı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine destek sağlıyoruz. Afet Platformu’nun kurucu üyesi olarak, afetlerden etkilenenler için insani yardım operasyonları da yürütüyoruz.
DEĞERLERİMİZ
Şeffaflık
Tarafsızlık
İhtiyaç bazlı yardım ve istihdam sağlama konusunda; ırk, dil, din, cinsiyet, milliyet, yaş, köken, medeni durum, engellilik veya cinsel yönelim gibi kriterlere dayalı ayrımcılık yapmadan çalışıyoruz. Bağışların gerçekten ihtiyaç duyan kişilere sağlıklı ve adil bir şekilde ulaşmasını temin etmek için, izleme, değerlendirme ve analiz faaliyetleri gerçekleştirerek, adil ve etkin bir dağıtım süreci yönetiyoruz.
Sürdürülebilirlik
Tüm çalışmalarımızı faydalanan insanların kendi ekonomik sürdürülebilirliklerini kazanacağı şekilde planlıyoruz. Projelerimizi yaşayan, gelişen ve etkisini geniş kitlelere yayan yapılar olarak tasarlıyoruz. TİDER’in ekonomik sürdürülebilirliğini de iktisadi işletmemizin açtığı sosyal girişimler yoluyla hem fayda yaratıp hem gelir elde ederek sağlıyoruz.
TARİHÇE
2010 yılında, gıda sektöründe çalışan ve gıda bankacılığının açlık ve yoksullukla mücadelede önemli bir araç olduğuna inanan 9 kurucu üye ile Gıda Bankacılığı Derneği adı altında faaliyetlerimize başladık. Gıda bankacılığı konusundaki bilgi ve deneyimlerimizi yeni kurulan gıda bankaları ile paylaşarak, bu organizasyonları bağışlarla destekledik.
Kuruluşumuzun ilk günlerinden itibaren, destekçilerimizden aldığımız bağışlarla afet bölgelerine önemli katkılarda bulunduk. Ayrıca, afet sonrası dönemde afet bölgelerinde kalkınma projeleri yürüttük.
2014 yılında, bireylerin yeteneklerine ve yeterliliklerine uygun işlerde çalışabilmesinin temel ihtiyaçlardan biri olduğunu kabul ederek, faaliyetlerimize istihdam ve kalkınma projelerini de ekledik ve adımızı Temel İhtiyaç Derneği olarak değiştirdik. “Destek İnsan Kaynakları” programımız ile ihtiyaç sahiplerinin istihdam süreçlerini kolaylaştırmaya başladık.
Aynı vizyonla, dezavantajlı bölgelerde kadınların ekonomik ve sosyal güçlenmelerini öncelikli olarak hedefleyen kalkınma projeleri üzerinde çalışıyor ve çocuk yoksulluğunu önlemeye yönelik yerel projeler yürütüyoruz.
2015 yılında, gıda bankacılığının en ideal uygulaması olduğuna inandığımız “market” formatını yaygınlaştırma amacıyla, ilk gıda bankamızı İstanbul’da “Maltepe Destek Market” adıyla açtık. Kaymakamlığın destek verme isteği doğrultusunda yapılan görüşmeler sonucunda marketi, 2017 yılında Maltepe Kaymakamlığı’na devrettik. Maltepe Destek Market, Türkiye’de market formatında bir gıda bankası olarak ilk olma özelliğine sahiptir.
2017 yılında, dünyanın en büyük gıda bankacılığı ağı olan The Global FoodBanking Network (GFN) üyesi olarak kabul edildik. GFN’nin Türkiye’deki tek temsilcisi olarak, uluslararası bilgi ve deneyimleri yerel gıda bankacılığı ağı uygulamalarımıza aktarıyoruz.

GFN tarafından düzenlenen Food Banking Leadership Institute (FBLI) isimli global konferansa düzenli olarak katılım sağlıyoruz. 2018 yılında Texas, ABD’de düzenlenen FBLI konferansında Destek IK modelimiz, ilk defa düzenlenen Inovasyon Ödülü’nü (Innovation Award) kazanmıştır.
AB Sivil Toplum Sektörü II. Dönem Hibe Programınca desteklenen “Türkiye’de Gıda Bankacılığının Kapasitesinin Geliştirilmesi” başlıklı projemiz kapsamında 2019 – 2020 yılları arasında gıda bankacılığı sistemini anlatma ve yayma şansı bulduk ve 11 şehirde 12 gıda bankası açılmasını sağladık.
İlkini 2019’un Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz Gıda Bankacılığı Zirvesi, Türkiye’de konusunda uzman kişi ve kuruluşları bir araya getirmesi adına, Gıda Bankacılığı çalışmalarına büyük katkı sağlamıştır. Geleneksel olarak düzenlenen zirve Türkiye’de Gıda Bankacılığı adına atılan adımların en önemlilerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Kurulduğumuz ilk günden beri hedefimiz, Türkiye’de Gıda Bankacılığı sistemini yaygınlaştırmak. 7 ana bölgeye ulaşarak oluşturduğumuz ve genişletmeye devam ettiğimiz Türkiye Gıda Bankacılığı Ağı ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
20 Ocak 2020’de meydana gelen, Elazığ depreminin ardından ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve paydaşların bir araya gelmesiyle oluşan bir sivil toplum ağı olan Afet Platformu’nun kurucu üyelerinden biriyiz. Detaylı bilgi için: www.afetplatformu.org.tr